Starts: 0
Uren: 0
Overland: 0 km
Facebook Image

Volgende evenementen

Geen gebeurtenissen gevonden

Zweefvliegen, hoe begin je eraan?

ZweefvliegopleidingJe hebt interesse om te leren zweefvliegen maar je vraagt je af: "Hoe begin ik eraan?" In dit artikel trachten wij een kort overzicht te geven over de mogelijkheden die er bestaan bij onze club.

Een zweefvliegopleiding bestaat uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. Praktijktraining kan je individueel en op ieder moment tijdens het zweefvliegseizoen beginnen, hiervoor heb je vooraf geen theorie-opleiding nodig. Een geslaagd theorie-examen is wel nodig om een zweefvliegvergunning te krijgen.

Om praktijklessen te kunnen volgen zijn er verschillende opties:

  1. Starterspakket zweefvliegopleiding: dit zijn 5 volwaardige lesvluchten met instructeur tegen normaal clubtarief zonder dat je lid moet zijn. Dit pakket is vooral bedoeld voor mensen die interesse hebben in het zweefvliegen maar totaal nog geen ervaring hebben in de vliegwereld. Als men na de 5 lesstarts wil verder gaan, moet men wel lid worden van de club (zie puntje 3);
  2. Jaarlijks hebben wij in augustus een zweefvliegkamp. Tijdens dit 2-weken durende kamp krijg je 20 praktijklesvluchten. Sommige leerlingen zijn op het einde van dit kamp zelfs bijna klaar om solo te gaan;
  3. Lid worden van de club: dat houdt in dat je een éénmalige clubbijdrage, het jaarlijkse clublidgeld en de ligabijdrage betaalt. Als je lid wordt na 31 juli, wordt voor het lopende seizoen de ligabijdrage bijna gehalveerd. Vanaf 01 september wordt ook de clubbijdrage gehalveerd;

Volwaardig lid worden is natuurlijk nodig om je opleiding af te maken, solo te gaan en je vergunning te krijgen. Als je lid bent, zijn de lesstarts ook goedkoper tot en met je eerste solovluchten. Vanaf het ogenblik dat je solo bent, betaal je bovenop de start een klein bedrag extra per begonnen uur als huur voor het toestel waarmee je vliegt.

Opgelet: de éénmalige bijdrage is geldig voor altijd, als je die dus bv. 10 jaar geleden betaald hebt, is dat in orde. In dat geval is er op de club nog altijd een bewijs van die betaling te vinden.

Lesstarts zijn er tijdens het seizoen (van april t.e.m oktober) in het weekend, op feestdagen en op woensdagnamiddagen. Er is dan altijd een instructeur en een sleeppiloot van dienst. Als leerlingpiloot zorg je gewoon dat je om 10 uur op de club bent ('s middags op woensdagen) en meldt je je bij de instructeur van dienst. Buiten deze dagen met beurtrol kan er ook gevlogen worden maar dan moet je zelf een afspraak maken met een instructeur en een sleeppiloot.
Ook tijdens de winterperiode wordt er  bij goed weer gevlogen. Lessen zijn dan ook mogelijk mits voorafgaande afspraken met een instructeur.

De duur van de praktische opleiding hangt vooral af van de frequentie waarmee je lesvluchten neemt. Afhankelijk van je vorderingen ga je normaal solo op 30 à 50 lesvluchten.

Om een zweefvliegvergunning te bekomen moet je natuurlijk ook slagen in een theoretisch examen. Deze opleiding kan je bij ons volgen tussen september en maart. Voor de deelnemers van het zweefvliegkamp is de prijs van de theoretische opleiding inbegrepen. Leden betalen een klein bedrag. Niet-leden betalen het dubbel van de leden.

De opleiding gebeurt met een 2-zitter van type ka-13. Je eerste solovluchten (na 30 à 50 lesvluchten) maak je ook met dit toestel. Vervolgens kan je "gelost" worden op de ka-8, ka-7, ka-18, cirrus, kiwi en ASK-21. 

Je kan natuurlijk ook altijd eens langskomen op de club als je tijd hebt. In het weekend (bij niet-vliegbaar weer in de namiddag) is er meestal wel iemand die je verder kan helpen.

Wil je gewoon eens meevliegen met ons, dan kan dit met een initiatievlucht. Best bel je op een mooie weekenddag tussen 11:00 uur en 12:00 uur naar ons clubhuis op het telnr. 089 38 32 73. Men zal je dan kunnen vertellen of er die dag initiatievluchten mogelijk zijn. In principe is dit altijd mogelijk bij goed weer maar voor de zekerheid toch best even vooraf checken.

Omdat tarieven nogal eens wijzigen, hebben we ze bewust niet vermeld in dit artikel. Wil je weten wat het allemaal kost, stuur ons dan gewoon een mailtje via ons contactformulier. Wij maken je dan zo snel mogelijk onze actueel geldende tarieven over.

Ook alle andere vragen kan je gerust via dit contactformulier stellen.

joomla template
template joomla